Szerző Téma: VestaCP webtárhely kezelőpanel telepítése VPS-re  (Megtekintve 3670 alkalommal)

Nem elérhető Imre

  • Újonc
  • *
  • Hozzászólások: 2
  • Op. Rendszer: Windows 10/Linux Mint
VestaCP webtárhely kezelőpanel telepítése VPS-re
« Dátum: 2018 December 03, 04:49:22 pm »
Ezzel a leírással azoknak szeretnék segíteni, akik a VPS-re webszervert szeretnének telepíteni. Nem kevés kezelőpanel létezik, én a VestaCP-t használom és ajánlom, mivel teljesen ingyenes, Magyar nyelvű, egyszerűen kezelhető, és minden funkciót tartalmaz, amire szükség van. Ráadásul ez ún. reseller, azaz viszonteladói panel, így több egymástól független és különálló tárhely is létrehozható egy VPS-en.

Minimum rendszerigény:
512Mb RAM
1CPU mag
10Gb tárterület (a szolgáltató oldalán 20Gb-ot ajánlanak, a 10Gb-ból kb. 6-7Gb fog szabadon maradni, ami szerintem bőven elég egy átlagos weboldal kiszolgálásához)

Rendszernek én a CentOS7-et ajánlom, de Debianon és Ubuntun is működni fog. A leírásom a CentOS7 Linuxhoz írom, szerintem ez a legjobb választás hozzá.

1. Frissítsük az operációs rendszert.
sudo yum update
2. Nem kötelező, de a frissítés érvénybe lépéséhez ajánlott újra indítani a VPS-t.
sudo reboot
3. Adjuk hozzá a VestaCP szoftverforrását.
curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh
4. Indítsuk el a telepítést.
bash vst-install.sh
Belépni a https://host.tld:8083 címen lehet, ahol a host.tld helyére a szerverhez hozzárendelt domain vagy IP cím kerül.
Telepítés után az Angol kezelőfelület lesz az alapértelmezett, de ismeri a Magyar nyelvet is. Ehhez kattints a jobb felső sarokban az admin névre, majd keresd meg a language sort, és állítsd Magyarra (hu). Ezzel az admin felhasználó alapértelmezett nyelve lesz Magyar. Ha a teljes VestaCP nyelvét át szeretnéd állítani, menj a szerver menüpontra, majd a csavarkulcsra (beállítás), itt állítsd át az alapértelmezett nyelvet, illetve az alapértelmezett időzónát is (ha nem a Magyar időzóna van kiválasztva).
Alapértelmezetten 2Mb a fájlméretkorlát, ez szerintem zavaró, természetesen meg lehet változtatni. Ehhez menj szintén a szerver/beállításokra, majd kattints a web fülre, és a Web Server-nél a configure gombra. A megnyílt oldalon menj a beállítás PHP.ini-re, majd írd át a post_max_size és upload_max_filesize értékeit. A post_max_size értéke nem lehet kisebb, mint az upload_max_filesize. Szintén itt lehet beállítani a memória limitet, illetve a PHP script hibaüzenetek (display_errors) megjelenítését. Ha a változtatások nem lépnek érvénybe, olyankor újra kell indítani a szervert.
Ha kis tárhelyü (10Gb) VPS-re telepítetted a VestaCP-t, azt ajánlom, hogy vedd lejjebb a biztonsági mentések számát, ezt a csomagok (default csomag) szerkesztésével teheted meg. Alapértelmezetten 3 mentés van beállítva.


Alapértelmezetten a PHP 5.6 verzió települ, de át lehet váltani 7.2-re (vagy bármelyik másik verzióra, amire szükségünk van). Ezt viszont csak putty-ban lehet változtatni, és ha több tárhely is létre van hozva, mindegyik az új PHP verziót fogja használni, tehát csak szerver szinten állítható be.
Ehhez is teszek be leírást.

1. Ha nem friss telepítésű VestaCP-nél váltunk, először frissítsük a rendszert.
sudo yum update
2. Telepítsük a PHP kezelő szoftvert.
sudo yum install yum-utils

3. Engedélyezzük a PHP7.2 verziót.
sudo yum-config-manager --enable remi-php72(Ha itt a remi-php72 utasításban átírjuk a számot, akkor PHP 7.1 és 7.0 verzió is telepíthető, pl. remi-php70)

4. Frissítsük a szervert (az új PHP verzióhoz lesznek frissítések).
sudo yum update
5. Indítsuk újra az Apache webszervert.
sudo service httpd restart
A PHP verziót az alábbi paranccsal ellenőrizhetjük le:
php -v
Ha nem szeretnénk, hogy a régi PHP verzió is fusson a háttérben, lehetőségünk van letiltani. Természetesen minden parancsot új sorba kell beírni.
sudo yum-config-manager --disable remi-php56
sudo yum-config-manager --disable remi-php55
sudo yum-config-manager --disable remi-php56-debuginfo
sudo yum-config-manager --disable remi-php55-debuginfo
sudo yum clean all
sudo yum update

Végezetül ajánlott a VPS-t újra indítani:
sudo reboot

Még egy hasznos tippet megosztok. A VestaCP-ben a saját mentés nagyon egyszerűen visszaállítható pl. a VPS újratelepítése vagy költöztetés után.
Ehhez töltsd fel a mentés fájlt a /home/backup/ könyvtárba.

Ez után futtasd le a lenti parancsot, természetesen a megfelelő részek lecserélésével:
v-restore-user admin admin.2018-01-14.tarA parancsban az első admin név a visszaállítani szándékozott felhasználónév, ha nem az admin usert állítod vissza, értelemszerűen módosítanod kell. Az admin.2018-01-14.tar pedig a mentés fájl nevét jelöli, természetesen nálad más lesz a neve (a mentés dátuma miatt), így ezt is módosítanod kell. Végezetül töröld a /home/backup/ könyvtárból a mentés fájlt (erre már nem lesz szükség, csak a helyet foglalná).

Ezzel az összes adatbázist, tanúsítványt, levelezést, FTP fiókot, fájlt, beállítást, egyszóval mindent visszaállít, ráadásul nagyon hamar lefut, sokkal kényelmesebb megoldás, mint vissza FTP-zni több tízezer fájlt.

Nem elérhető Imre

  • Újonc
  • *
  • Hozzászólások: 2
  • Op. Rendszer: Windows 10/Linux Mint
Re:VestaCP webtárhely kezelőpanel telepítése VPS-re
« Válasz #1 Dátum: 2018 December 09, 10:04:03 pm »
Ma teszteltem, és a legújabb PHP 7.3 is elérhető és gördülékenyen működik VestaCP-vel.  :)
A telepítés menete új telepítésű szerveren ugyanaz, mint a PHP 7.2 verziónál, csak a 72-es számot át kell írni 73-ra.

Ha már fent van a PHP 7.2 verzió, pár perc alatt akkor is átállhatunk a 7.3 verzióra, ezért semmit sem kell újratelepíteni, szó szerint 2-3 perc az egész. :)

sudo yum update
sudo yum-config-manager --enable remi-php73
sudo yum update
sudo service httpd restart
sudo yum-config-manager --disable remi-php72
sudo yum-config-manager --disable remi-php72-debuginfo
sudo yum clean all
sudo yum update
sudo reboot
Természetesen minden sorban lévő parancsot külön kell bevinni, és a szerver újraindítása után már a PHP 7.3 verzió fog futni.

Az aktuálisan futó PHP verzió ellenőrzése:
php -v

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27