Emelt infó érettségi -> Programozás

Indította Tudvari, 2013 október 16, 08:02:57 DÉLUTÁN

Előző téma - Következő téma

Tudvari

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy oldalt ahol mindent megtalálok ami kell az érettségi ezen részéhez?
Először matematikából akartam emelt szinten érettségizni,csak rájöttem,hogy sokkal több pontot tudok szerezni informatikából,és mivel az is jó tantárgy felvételinél,így gondoltam megnézem mi is van benne.A középszintű az úgy ahogy van maga az ECDL,csak az a baj,hogy az emelt szintűben olyan programozási nyelv van,amit én még nem használtam.Én egy C-hez hasonló objektumorientált nyelvet használtam eddig,és arra lennék kíváncsi,melyikkel a legkönnyebb megírni az érettségi feladatokat.Előre is köszönöm a válaszokat.

Szilárd

Üdv!

http://www.youtube.com/results?search_query=%C3%A9retts%C3%A9gi+programoz%C3%A1s&oq=%C3%A9retts%C3%A9gi+programoz%C3%A1s&gs_l=youtube.3...1245.4630.0.4737.21.16.0.1.1.1.189.1331.8j7.15.0...0.0...1ac.1.11.youtube.5rqhXS2gmJI

Itt szerintem találsz 1-2 jó videót.

Én személy szerint Java-ban írtam meg az érettségit, és nem tartottam olyan nehéznek a dolgot. Nagyjából a legfontosabb dolog, amit tudnod kell, az a mátrixok kezelése. Szerintem más nehézség nincsen benne.

Szilárd
Java / C# / Swift Programmer

Apple
----------
OS X / iOS User
iPhone 6 Plus
iPad Air 2
MacBook Pro 13" Retina

NevemSenki

Hali.

Többen érdeklődnek nálam emelt szintű infóérettségi felől. Őszinte leszek nekem fogalmam sincsen hogy mi az elvárás, mik a tételek.

Annyit tudok hogy emelt infón van már programozás is... de azt nem hogy példának okáért PHP lehet-e  a választott nyelv vagy nem.
Mik várhatók az elméleti, és a gyakorlati részén?

Írnátok nekem pár szót a dologról, esetleg linkeket... hogy tudjak segíteni a nálam érdeklődőknek.

Előre is köszi!

Üdv.: Senki
Csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot!

Szilárd

Az alapvetően felkínált fejlesztői környezetek:
- FreePascal
- GCC
- Visual Studio 2008 Professional
- Lazarus 0.9
- Perl 5
- Visual C# 2010 Express
- JAVA SE
- Python
- Visual Basic 2010 Express

Nem hinném, hogy a PHP lehetséges opció lenne.
Java / C# / Swift Programmer

Apple
----------
OS X / iOS User
iPhone 6 Plus
iPad Air 2
MacBook Pro 13" Retina

Shyro

Szeva!

Maguk a programozas feladatok nem nyelvhez, vagy fejlesztokornyezethez kotottek, igy barmiben megirhatok a mar felsoroltak kozul. Ezt nyilvan eddig is tudtad. Viszont, ebbol kovetkezik, hogy abban erdemes megirnod, amelyikkel a legtobb tapasztalatod van. Anno C# nyelven irtam az emelt informatika erettsegim, mivel akkoriban azzal a nyelvel "programoztam" (jovicc). A feladatok nehezsege felkeszultsegtol fugg, lesz aki rohogve megirja 5 perc alatt, es lesz aki a 1 ora elteltevel a nagy ganyolas kozepette elemzi a hibauzenetet. Igy azt mondom, hogy minel tobbet kodolsz, annal nagyobb lesz az eselye annak, hogy az ott elofordult varatlan szituaciokat megoldd. Ha nem csal az emlekezetem, akkor a pontozas reven lehet trukkozni, valsagos helyzetben ezzel is erdemes tisztaban lenni. Mivel a legtobb pontszam jar erte, mindenkeppen erdemes ezzel kezdeni, letudni, majd a tobbi bonuszfeladatbol felhozni a pontszamot.
Ezen kivul a gyakorlati resz masik meg ertelmesnek nevezheto resze az excel. Ott volt 1 - 2 erdekes pelda, meg erdekelt is. Vicces, hogy azota 1 excel tablazatot sem keszitettem, nemhogy a feature - eit kihasznaltam volna. Pontszamban is azt hiszem 2. helyen all, igy erdemes keszulni ra rendesen.
A tobbi vicc, de az nem azt jelenti, hogy figyelmen kivul hagyhatoak. En a kepszerkesztos feladatot ugy ahogy volt kihagytam mind keszulesbol, mind erettsegin (mar akkor is egy baromsagnak tartottam), a word - os es az access - es feladatok pedig (szerintem) egyszeruek.
Amire figyelmeztetnek az az idobeosztas es a rutin. Eleg ha az erettsegi elott 1 - 2 honappal alsz neki, de mindenkeppen csinalj probafeladatsorokat idore.

Szobeli... Nincs ra ertelmes konyv, ez az igazsag. Van asszem 3 - 4 konyv, ami vagy keves, vagy elavult. En anno csak elolvastam Andrew S. Tanenbaum - Szamitogep architekturak c. konyvet, vizsga elott meg atneztem azt amit fontosabbnak veltem es lesz ami lesz alapon elmentem, jol sikerult. Ugye a teteleket elore nem lehet tudni, es korabbi evekbol sincs osszeallitva (nalam meg nem volt). Gyakorlatilag "ezeket is kerdezhetik" alapon kell osszegyujteni a megfelelo tudast. Errol szerintem konzultalj az informatika tanaroddal. Ha egy magyar iro konyvet ajanlana, nyugodtan kuld el a... :)
makeSystem :: Integral a => [a] -> [a]
makeSystem l = concat (zipWith (\ a b -> replicate (fromIntegral a) (fromIntegral b)) l [ product x | x <- inits l ])
makeSystem [ 60, 60, 24, 7, 52 ] = ?

NevemSenki

Elmondtam a nálam érdeklődőknek amit itt leírtál. Azt nem említettem viszont hogy miért kerestek meg. Esti tagozaton érettségiznek többen, és az informatikát választották. Jó srácok 1-2 személyesen is ismerek.
Nincsen informatika tanáruk.... ha van is, nem képes semmire a felkészítés terén....
Az egyik sráccal beszélgettem ma reggel, és mondta hogy nem biztosít a suli semmilyen jellegű segítséget, azt mondták neki hogy keressen egy tanárt és tanulja meg.... Szerencsétlen melózik... mellette ugye estire jár... és még keressen is egy tanárt. Mondta hogy talál.. de 2000 FT-os órabérben felkészíti. A gyereknek nem hogy pénze, de ideje se nagyon van a munka mellett.
Engem kért meg hogy ha tudok akkor segítsek neki.

Én segíteni akarok neki!

Amit tud a programozásról, azt tőlem tudja nagy részben. És ezen tudás 60%-a PHP, 20% adatbázis kezelés a maradék pedig kókányolás... " Hackyyy " megoldások....

Én arra gondoltam, hogy meg kéne próbálkozni a  Visual Studio 2008 Professional-al... még elég sok ideje van megtanulni....
A szöveg és táblázatkezelés menne neki.... de az adatbázis kezeléssel nem tudom mi van... Mert Ő valami Acess-t említett vagy mit, de én arról még nem is halottam.... az valami MS-es dolog lehet....
A MySQL-t úgy vágja... meg bírja írni a parancsokat...

Sokban eltér az " Acess " a MySql parancsoktól?
Valami Tutorial féleség esetleg  Visual Studio 2008 Professional-hoz?

Az a fő baj, hogy én nem foglalkoztam még a VS 2008-al.... jó foglalkoztam.. de nagyon minimálisan...

Valahogy segítsünk már neki... pár linket esetleg tudnátok adni amiből érdemes lenne elindulnia?
Nem is tudom hogy kéne......


Üdv.: Senki
Csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot!

Szilárd

Az Access, az lényegében az Office csoport egy tagja. Nagyjából hasonló a szintaxisa az ott elkészített adatbázisoknak, mint a MySQL-ben. Tehát az a része az adatbáziskezelés.

A Visual Studio-t én is jó ötletnek találom. Személy szerint, ha már olyan IDE-t használ, akkor C#-ban lenne érdemes programoznia. Nekem az tűnik a legkézenfekvőbbnek az összes közül. Rendkívül sok mindenben hasonlít a Java-ra, és még bőven van ideje arra, hogy gyakorolja az I/O kezelést.

Szilárd
Java / C# / Swift Programmer

Apple
----------
OS X / iOS User
iPhone 6 Plus
iPad Air 2
MacBook Pro 13" Retina

zerus

Szerintem megoldható, hogy php-ben írja az érettségit, csak ezt előre "kérvényezni" kell.

Shyro

Rendben, osszeszedek nehany anyagot es linket, amit en erdemesnek talalok. Mai napra mar nem igerhetem, de 1 - 2 napon belul posztolom.
En anno gyakorlo feladatokat az informatika tanaromtol szereztem be, remelhetoleg akad a neten, esetleg meg nalam is. A felkeszules sarkalatos pontja inkabb ez, mivel gyakorlasra van szukseg. Hozza tartozo "tutorial" pedig mindenkeppen akad.
A fizetett tanart en nem javaslom elso korben, csak ha tenyleg nincs mas ut. Foleg azert, mert elegge alacsonyan van a szint meg az emelt szintu erettseginel is, boven tanulhato es megertheto. Tanenbaum - fele konyvet pedig mindenkeppen forgassa, ha komolyan gondolja. (nc ore)

PHP - ban nem fogjak megengedni, hogy megirja, mivel nem altalanos celu programozasi nyelv.

Access: kattintgatos, szokasos Microsoft termek, nem igenyel meg adatbazis ismereteket sem.

Ossze fogom szedni emlekeim es azok alapjan amiket talalok, hogy mikre erdemes ragyurni "gyakorlas" cimszo alatt.
makeSystem :: Integral a => [a] -> [a]
makeSystem l = concat (zipWith (\ a b -> replicate (fromIntegral a) (fromIntegral b)) l [ product x | x <- inits l ])
makeSystem [ 60, 60, 24, 7, 52 ] = ?

EroniX

#9
Miből áll az emelt szintű érettségi programozás része?
Kapsz egy szöveges dokumentumot teli adatokkam. Az adatokat bekell tudnod olvasni majd azok alapján műveleteket kell végrehajtanod majd általában egy szöveges output fájlba kell kiírogatnod az eredményeket.

Mire kell "rágyúrni"?
Fájl írás, olvasás.
String és tömb műveletek.
Alapvető algoritmizálás (rendezések stb...).

Miben "gyúrj"?
PHP-ban semmiképp hisz (ahogy azt előttem említették) nem lehet használni érettségin. Ha teljesen kezdő az illető akkor C#.
Azuregos Delta Force

NevemSenki

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Én személy szerint kedvet kaptam a C#-hoz... lehet elkezdem velük együtt a dolgot.... Jönne még egy srác hozzám, így már hárman lennénk.
Előre is köszönöm a linkeket, és a további segítséget.

Rendesek vagytok!

Üdv.: Senki
Csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot!

Shyro

Szomoru, de nem sok minden valtozott azota, amiota en erettsegiztem. Azok az anyagok talalhatoak meg neten, amelyeket anno en is hasznaltam, igy ezeket gyujtottam ossze. Semmi olyan nem talalhato benne, amit mas ne tudna onmaga megtalalni, de talan igy egybegyujtve segit. Ezek alapjan erdemes elindulni, es esetleg tovabb guberalni a neten.

Gyakorlati
A kozepszintu feladatsorokat mindenkeppen erdemes megoldani elso korben. Ad nemi rutint, alapot, es batoritast az emelt szintu feladatokhoz. Megoldas is tartozik hozza, amibol kilehet banyaszni egy ket dolgot. A javitasi utmutatok alapjan lehet tudni, hogy mi az amire a javito majd odafigyel. Valljuk be ezek olyan feladatok, melyeknek ha nem is tudod a megoldasat, konnyen utananezhetsz.
Az emelt szintu feladathoz nincs teljes megoldas, de peldakat felhoz (nyugalom, access - t meglehet uszni SQL nelkul is, bar en az ellenkezojere batoritanek). Anno en is ezeket oldottam meg, a kepek alapjan mindenkeppen meglehet erteni, hogy mit is var el tolunk a feladat. Persze, arra nem ad valaszt, hogy mit is kezdjunk excel - ben vagy access - ben a feladattal, hogy irjunk programot. Viszont a kozepszintu feladatok tisztesseges vegigbogaraszasa utan kell, hogy legyen az embernek nemi elkepzelese a dologrol. Emelt szintu excel feladatoknal foleg az osszetett fuggvenyeke a szerep, access - ben pedig a tablak kozotti kapcsolatok (ugy emlekszem). Legroszabb esetre ott a net.

Szobeli
A Holczer - fele konyv borzaszto egy krealmany, de kepet ad arrol, hogy mi is az amit ki kell egesziteni. Tanenbaum alap.

Programozas
A C# - os konyveket sem szivesen tettem bele. Eleg gyengusz eresztesek, de ezek voltak meg azok a birtokomban levo magyar konyvek, amiket meg bele mertem tenni. Ettol fuggetlenul erettsegire boven megfelel. Ha valaki talal jobb konyveket, en nem fogok megsertodni.

Linkert PM - ben lehet erdeklodni!
makeSystem :: Integral a => [a] -> [a]
makeSystem l = concat (zipWith (\ a b -> replicate (fromIntegral a) (fromIntegral b)) l [ product x | x <- inits l ])
makeSystem [ 60, 60, 24, 7, 52 ] = ?

Locutus

Sziasztok!

Hát én ehez annyit fűznék hozzá, hogy én is emelt szinten fogok érettségizni informatikából és én személy szerint a c++ ban tanultam meg. Sokan mondták hogy a Phyton jobb ötlet lenne mert az egy fokkal egyszerűbb. Egyet sajnálok, hogy ha valaki úgy akar megtanulni c++-t hogy az internetről tölti le a feladatok emgoldását, átbujja megérti annak nincs rá lehetőség mert az oktatási hivatal nem szokta c++ ban feltenni. Sokat kerestem és sajnos nem találtam rá megoldást c++ -ban.

üdvözlettel Locu
Álljon fel az ország imádandó széki!
Nemzetek, országok, hódoljatok néki!
Uralkodjék köztünk ész, érdem, igazság,
Törvény s egyenlőség, s te, áldott szabadság!

Szilárd

Az oktatási hivatal Pascal-ban teszi fel a dolgokat, ha jól tudom. Vagy tévedek?
Java / C# / Swift Programmer

Apple
----------
OS X / iOS User
iPhone 6 Plus
iPad Air 2
MacBook Pro 13" Retina

tunnr

Így van általában Pascalban dolgoznak ők. (idegeimre is megy c++-nál)

Powered by EzPortal